young-people-standing-talking-each-other-speech-bubble-smartphone-girl-flat-vector-illustration-communication-discussion_74855-8741

Comunicarea verbală, resursă de bază în evaluarea nivelului de limbă engleză în examenele GESE by Trinity College London. De acum și în România, prin European Examinations Centre

„Deviza noastră este aceea că o comunicare eficientă reprezintă calea spre succes, în secolul XXI.” (Lisa Donald, Trinity College London).

Lisa Donald, Head of Business Development, alături de colegul său, dr. Mark Griffiths, English Language Academic Consultant au reprezentat Trinity College London, în cadrul unei vizite la București, care a avut loc în prima parte a lunii octombrie 2018.

Vizita a avut ca obiectiv lansarea oficială a examenelor de limba engleză dedicate elevilor, GESE, prin European Examinations Centre. Aceste teste propun un model nou și aparent simplificat de evaluare a competențelor lingivistice preșcolari și școlari, dar eficient și esențial, în procesul de dezvoltare al acestora.

Lisa Donald a vizitat, în București, trei centre de învățământ, partenere European Examinations Centre, care pregătesc elevii pentru examenele GESE, fiind pozitiv impresionată de experiență. Testarea GESE este cel mai bun început, în materie de examene de limba engleză, pentru micul începător, inclusiv pentru copiii de grădiniță, este de părere Lisa Donald.

Mai mult, trei workshop-uri au fost organizate, pentru profesori, în Timișoara (11 octombrie), Iași (12 octombrie) și, respectiv, București (13 octombrie), sub îndrumarea dr. Mark Griffiths, profesor, lingvist şi trainer, cu 25 de ani de experienţă în testarea şi predarea limbii engleze.

Acesta le-a vorbit despre GESE celor aproximativ 200 de cadre didactice, și le-a împărtășit câteva informații relevante în ceea ce privește organizarea examenelor care, de acum înainte, se află în portofoliul European Examinations Centre.

De ce sunt examenele GESE atât de speciale?

Unul dintre lucrurile care fac din GESE o formă specială de test este modul în care se desfășoară examinarea, precizează dr. Griffiths, respectiv:

  • conversația se poartă doar între un examinator și un candidat;
  • testul evaluează exclusiv abilitatea candidatului de a avea o conversație spontană, autentică și interactivă;
  • structura conversației nu este determinată de un model predefinit;
  • conversația este construită de către ambii participanți, candidat și examinator;
  • toate examenele sunt axate pe candidat și feedback-ul se oferă pe loc, astfel încât, la finalul testului, candidatul își cunoaște rezultatul;
  • la finalul testării, examinatorul Trinity oferă o sesiune de feedback profesorilor care au pregătit candidații pentru examen.

Este important de notat că, în cazul examenelor GESE, elevul poartă o conversație cu un profesor-interlocutor care este vorbitor nativde limba engleză. La finalul examenului, elevul demonstrează că este capabil să susțină o conversație cu o persoană dintr-o altă țară, în limba engleză, ceea ce este o reușită încurajatoare pentru un copil, argumentează Mark Griffiths. 

În ce fel măsoară examenele GESE nivelul de învățare al elevilor?

Este important să avem în vedere că cei mai tineri dintre elevi învață, în primul rând, prin ascultare șiprin vorbire.

„Este necesar să poți evalua dacă învățarea s-a produs în cazul lor și în ce măsură. Examenele GESE, prin componenta bazată pe comunicare directă cu elevul, evidențiază progresele elevului, în materie de limbă engleză, fără partea de citire și de scriere”, mai explică Mark Griffiths.

Acest examen este încurajator și pentru elevi și pentru părinții acestora, deoarece un certificat GESE atestă că elevul are deja un nivel de limbă engleză necesar în comunicarea sa, ca începător și, de acolo… sky is the limit!

Un alt avantaj este acela că examenele GESE se bazează, în totalitate, pe limba engleză învățată la clasă, astfel încât nu sunt necesare alte materiale specifice de pregătire, pentru elevi. Examenul este un indicator clar al învățării asimilate la clasă.

În schimb, platforma Trinity College London pune la dispoziția profesorilor de limba engleză o gamă largă de materiale GESE, pentru orice nivel, astfel încât să poată servi drept inspirație pentru planurile de lecții. 

 Nefiind prima sa vizită în România, dr. Mark Griffiths a apreciat calitatea înaltă a predării limbii engleze în țara noastră, dar și nivelul de învățare, după ce a avut prilejul să asiste, în calitate de examinator, la diferite lecții și evenimente, de-a lungul carierei sale.

Trinity College London oferă examene de limba engleză în România, încă din 2006.

Sistemul GESE (Graded Examinations in Spoken English) propune o testare a competenţelor lingvistice, pentru copiii de la 4 ani şi elevii din învăţământul primar. Evaluarea elevilor, în GESE, se face doar de către vorbitori nativi de limba engleză. 

European Examinations Centre (EECentre) este o instituţie autorizată de Cambridge English Language Assessement, CaMLA şi ÖSD şi – de acum – de către Trinity College London – să furnizeze în Romania, examenele de certificare a cunoştinţelor lingvistice pentru limba engleză şi limba germană.

EECentre a devenit, în cei peste şapte ani de existenţă, un standard de referinţă în România pentru organizarea examenelor lingvistice internaţionale.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *